Skip to main content
Home » Beroepen » Alternatieve beroepen
Beroepen

Alternatieve beroepen

Als fysiotherapeut zag Eric Calsbeek steeds mensen terugkomen met dezelfde soort klachten. “Ik kon er soms de vinger niet achter krijgen wat hen mankeerde en dat was heel frustrerend”, zegt hij. In de manuele geneeskunde osteopathie probeert hij nu de beweging en bewegingsbeperkingen van het lichaam te onderzoeken en te behandelen. Hierbij gaat de osteopaat ervanuit dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is en probeert hij de klacht te achterhalen door met zijn handen het lichaam te onderzoeken.

“Na het onderzoeken van het bekken van een patiënt met lage rugklachten bijvoorbeeld, en het testen van verschillende lichaamsdelen, ontdekte ik dat het oorzakelijke probleem in de dikke darm lag. De aanpak van de kwaal bestond in dit geval uit manuele technieken, in combinatie met een ander voedingspatroon en meer beweging. Patiënten komen met een variëteit aan klachten; van darmproblemen tot klachten in gewrichten, nek en rug en hoofdpijn.”

Voldoenend vak

Hoewel osteopathie volgens Eric een pittige studie is, en een eigen praktijk de nodige investeringen en lef vraagt, is hij enthousiast over de carrièreperspectieven. “De basisstudie, inclusief een stagejaar, neemt zes jaar in beslag. Ik merk dat er een groeiende behoefte is bij patiënten om goed te worden gehoord en gezien, en aan een behandeling specifiek gericht op de individuele persoon. Toch is er bij sommigen ook een drempel om de osteopaat te bezoeken. Je zult dus je stinkende best moeten doen. Maar: dan heb je wel een vak waar je veel voldoening uit haalt.”

De mesoloog

Patricia van Houten deelt dezelfde mening, maar dan over haar werk als mesoloog. “De mesoloog kijkt bij iedereen met een gezondheidsvraag naar het individu en de persoon als geheel. Bij hartkloppingen bijvoorbeeld onderzoek ik álle organen en functies van het lichaam om te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Na een uitgebreide anamnese volgt een lichamelijk onderzoek, pols- en tongonderzoek en elektro-acupunctuur. Door samenvoeging van al deze informatie ontstaat een beeld van de oorzaken van een klacht, waar ik de therapie op afstem.”

Het geheel

Die therapie kan bestaan uit leefstijladviezen, homeopathie of vitaminen en kruiden. Mesologie voegt meerdere geneeswijzen samen. “De studie volgt op een medisch basisjaar. De eerste drie jaar doe je de beroepsopleiding, daarna volgt een integratiejaar. Afsluitend is er een jaar co-therapie, waarin je onder begeleiding van gediplomeerde mesologen patiënten behandelt.” Ook bij de mesoloog komen mensen met een veelheid aan klachten. “De reguliere geneeskunde is onmisbaar, maar ik mis het dat daarin niet naar de mens als geheel wordt gekeken. Dat is de kracht van mesologie en dat vind ik boeiend, samen met het mensen helpen herstellen. Het is wel een intensieve studie.”

Het carrièreperspectief is volgens haar goed. Zo heeft ze nauwelijks een gaatje in haar drukke agenda. “Er zijn op dit moment circa 150 mesologen in Nederland. Wil je je inzetten voor patiënten en ben je bereid er energie in te stoppen, dan kun je als mesoloog een goede boterham verdienen in een leuk beroep.”

Next article