Skip to main content
Home » Opleidingen » Studenten aan het woord
Technische studie

Studenten aan het woord

Twee studenten werken aan 3d-printer
Twee studenten werken aan 3d-printer

Deze studenten doen allemaal een techniek opleiding. Wat ze hier doen en leren, vertellen ze in dit artikel.

Geschreven door Sietse Herrema

Informatica

Rudi Arjaans (24) zit in het laatste jaar van zijn studie Informatica. “Ik heb voordat ik hier in Emmen begon al een MBO opleiding in ICT gedaan en daarna kreeg ik een vaste baan”, vertelt Rudi. “De kansen op de arbeidsmarkt waren al goed, maar ik wilde graag mijn kennis verbreden en Informatica was een logische vervolgstap.

Ik ben nu bezig met mijn afstudeeropdracht. De opdracht bestaat voor een deel uit onderzoek en voor een deel uit programmeren. Mijn afstudeerstage doe ik in Groningen bij een IT-securitybedrijf. Zij geven organisaties inzicht in het beveiligingsniveau van hun informatiesystemen en helpen de informatiebeveiliging op orde te brengen. Als ethical hacker voer je zogeheten penetratietests uit om de veiligheid van een informatiesysteem op de proef te stellen. Het is een vak dat steeds belangrijker wordt, want je bent als het ware een preventiemiddel tegen hackers en cyberaanvallen.”

“Een van de vaardigheden die je leert tijdens de studie is natuurlijk programmeren”, zegt Rudi. “Je krijgt ook managementvakken en later tijdens je studie kun je je specialiseren. Als ik klaar ben wil ik aan de slag in de informatiebeveiliging en daarom heb ik gekozen voor de minor certified ethical hacker. Je kunt ook andere dingen kiezen, bijvoorbeeld een minor in samenwerking met een bedrijf. Het is maar net welke vaardigheden je wilt leren en waar je interesses liggen.”

Life Science

Daniël Dorgelo (21) en Marjolein Venhuizen (23) studeren beide Life Science. “Ik zit in het vierde jaar van de opleiding”, vertelt Marjolein. “Binnen Life Science zijn er twee opleidingen: Chemie en BML, dat staat voor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Met BML doe je onderzoek naar DNA, bloed of bacteriën. Kies je voor Chemie, dan richt je je meer op chemische onderzoeken.”

“De eerste anderhalf jaar doe je exact hetzelfde”, zegt Daniël, die zelf voor chemie heeft gekozen. “Later in je studie kun je een minor kiezen en wij hebben allebei gekozen voor de minor duurzame kunststoffen. Ik zit nu in het derde jaar en dan ben je veel bezig met het analyseren van monsters en organische chemie. Dan werk je niet alleen met aardolie, maar ook met nieuwe biologische grondstoffen.”

Op de campus is er een eigen laboratorium waar studenten kunststoffen onderzoeken en zelf produceren. “Er zijn periodes waarin je één of twee keer per week in het lab zit. Ik ben praktisch ingesteld, dus die dagen op het lab zijn erg leuk”, zegt Marjolein. “Voor mijn minor ben ik bezig geweest met medische toepassingen van 3D-printing en heb daar ook mijn afstudeerproject van gemaakt. Na mijn studie zou ik hier in mijn werk heel graag mee verder willen.”

“Wat mij heel interessant lijkt is een baan als polymeerchemicus in een Formule 1-team”, zegt Daniël. “Dan ben je bezig met de buitenstructuur van de auto, die nu gemaakt is van carbonvezels, maar misschien ook wel van duurzame kunststoffen gemaakt zou kunnen worden.”

Werktuigbouwkunde

“Op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn minor”, vertelt Roberto de Andrade (26) over zijn studie werktuigbouwkunde. “Ik heb er voor gekozen om mezelf te specialiseren met een minor in productontwikkeling en ik heb bij twee bedrijven stage gelopen. Eerst bij Green PAC en vervolgens bij VDL Wientjes. VDL Wientjes is producent van SMC (glasvezel versterkt kunststof) en is daarnaast specialist op het gebied van warmpersen en spuitgieten.”

“Green PAC is een samenwerkingsverband op het gebied van duurzame kunststoffen waar ik onderzoek heb gedaan. Veel projecten voor werktuigbouwkunde komen via Green PAC binnen. Mijn stage bij VDL Wientjes was meer gericht op ontwikkeling en het oplossen van problemen, iets wat centraal staat binnen de studie werktuigbouwkunde. De eerste tweeënhalf jaar staan in het teken van de theorie die je nodig hebt om in de praktijk aan de slag te kunnen, maar vanaf jaar één ben je al bezig met ingewikkelde systemen en probleemoplossing. Je werkt in veel projecten samen met andere studenten. Wat dat betreft wordt je goed voorbereid op een baan in de techniek.”

“Ik wist altijd al wel dat ik iets met techniek wilde gaan doen”, vertelt Roberto. “Werktuigbouwkunde is een hele brede studie, dus je kan veel kanten op. Van het heel nauwkeurig meten en controleren van systemen tot iets creëren, en een product ontwikkelen. Met de richting die ik heb gekozen kan ik zeker verder, maar er zijn genoeg bedrijven die zoeken naar technici en werktuigbouwkundigen, ongeacht de specialisatie.”

Next article