Skip to main content
Home » Traineeships » Traineeship bij de Europese Unie
Buitenland

Traineeship bij de Europese Unie

Aspiraties in het buitenland? Overweeg een traineeship bij de Europese Unie. Dat betekent hard werken en lobbyen maar is absoluut de moeite waard volgens een oud-trainee.

Geschreven door Marjolein Straatman

avatar

Annieke Logtenberg

Legal Officer Europese Comissie

Het leverde Annieke Logtenberg een baan op als legal officer bij de Europese Commissie. “Europa is niet saai en zwaar. Het tegendeel is waar. In het werk voor de Europese Commissie is het fascinerend om na te denken over wat in het beste belang is van Europa.

Mede doordat ik de enige jurist ben in een team van 26 mensen, is mijn werk veelomvattend en veelzijdig”, vertelt Annieke. Als juridisch beleidsmedewerker op het DG (directoraat-generaal, het Europese equivalent van een ministerie) Migration and Home Affairs stelt ze ontwerpwetsvoorstellen op en toetst ze onderzoeksprojecten aan de Europese wet- en regelgeving.

Publieke sector

Die functie heeft ze te danken aan een traineeship dat ze in 2013 begon. Deze vinden twee keer per jaar plaats en nemen elk vijf maanden in beslag. Logtenberg volgde een winterstage, zoals dat in Brussel wordt genoemd en verhuisde naar de Belgische stad.

Na haar ervaringen als juridisch medewerker was het voor haar duidelijk dat ze zich bij de Europese Commissie als een vis in het water voelde. “Ik kon niet meteen doorstromen en heb eerst nog enkele maanden in de private sector gewerkt. Gelukkig kwam er toen wel een tijdelijke vacature en kon ik zelfs solliciteren op een functie op de afdeling van mijn traineeship. En toen ik de baan had, kon ik verder met de dossiers waaraan ik als stagiaire had gewerkt.”

Interessante opleiding

Voor traineeships bij de Europese Unie moet je echter wel wat doen. In het geval van Logtenberg vond er een lang selectieproces en een pittige sollicitatie plaats. “Ik kreeg heel veel vragen en moest motiveren waarom ik een traineeship bij de commissie wilde doen. Voor mij was het eigenlijk wel een logische stap; ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in Europa en zag een stage daar als een enorm leerzame ervaring.

Met mijn achtergrond had ik iets extra’s te bieden.

Dat liet ik weten. Ook gaf ik aan dat ik mijn talen spreek. Daarna heb ik veel contacten aangeboord om mensen te overtuigen van mijn capaciteiten. Ik heb geleerd dat je trots moet zijn op wat je al bereikt hebt en raad het studenten en starters aan zich ook zo te presenteren. Ook stuurde ik een mail naar het DG waar ik mijn traineeship wilde doen om uit te leggen waarom ik er naar mijn mening paste.

Uiteindelijk is het me dus gelukt. Het feit dat ik naast mijn studie Europees recht ook een opleiding criminologie heb gedaan, had de interesse gewekt. Natuurlijk is veiligheid een heel belangrijk onderwerp binnen de Europese Commissie. Met mijn achtergrond had ik iets extra’s te bieden.”

Sociale voordelen

De legal officer schetst Brussel niet alleen als een uitdagende werkomgeving, maar ook als een open stad. Een plek waar vriendschappen gemakkelijk ontstaan. Het sociale gedeelte van het traineeship is ook erg belangrijk. “Na die vijf maanden heb je met andere studenten en starters een enorme band opgebouwd.

Het is tegelijkertijd verdrietig en mooi om dan weer afscheid te nemen. De samenwerking voor Europa met zo veel mensen met verschillende nationaliteiten is heel bijzonder. Ook is het natuurlijk erg fijn dat je harde werk wordt gewaardeerd.”

Carrière en kansen

Een traineeship bij de Europese Unie is volgens Logtenberg een goede move met het oog op je carrière. “Je doet natuurlijk een hoop interessante contacten op. Maar ook erg handig: je maakt jezelf interessant voor een toekomstige werkgever als je weet hoe het reilt en zeilt in Brussel. Dat kan voor hem of haar deuren openen. En dus ook voor jou.”

Next article