Het is al ruim 30 jaar geleden dat Marian voor het vak van apothekersassistente koos. Het leek haar interessant om met patiënten en medicatie om te gaan, en de toepassing en de gevolgen ervan te kennen. “Het is dan ook heel afwisselend en boeiend op de werkvloer. Ook het contact met mensen is leuk, omdat iedereen anders is en ook anders reageert. Communicatie is daarom een heel belangrijk deel van het vak, omdat je moet inspelen op de persoon. Het ene moment help je iemand die net heeft gehoord dat hij kanker heeft, en daarna misschien weer een moeder met een koortsig kind. Dat is schakelen. En daar komt de kennis over medicatie nog bij.”
Patiënt centraal
Marian vindt de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medicatie erg interessant. Dit vereist wel dat ze scherp blijft en dat doet ze door zich voortdurend bij te scholen. “Maar wat er ook gebeurt: de zorg voor de patiënt staat altijd centraal. Je kunt bijdragen aan iemands kwaliteit van leven. Toch is het ook wel eens lastig als je te maken hebt met de druk van zorgverzekeraars en overheidsregels.” Na enkele jaren geleden te zijn gevraagd voor het onderwijs, werkt ze nu op het Deltion College in Zwolle. Haar leerlingen treffen een docent die het fijn vindt om praktijkkennis over te dragen. “Het onderwijs heeft me altijd getrokken. Doordat ik ook in de praktijk werk kan ik leerlingen motiveren en goed laten zien hoe interessant het vak is.”
Multitasken
Het beroep vraagt echter wel wat. “Je moet flexibel zijn, kunnen multitasken en jezelf blijven ontwikkelen om deskundig te blijven. Een belangrijk onderdeel is bijvoorbeeld medicatiebewaking. Voor een apothekersassistent is het heel belangrijk om te weten wat de werking van medicijnen is, wat de bijwerkingen zijn en hoe ze kunnen reageren op andere medicatie. Een kwestie van goed je aandacht erbij houden en er brede en diepgaande kennis op nahouden. Soms is het zo dat je een patiënt een beetje begeleidt in zijn ziekteproces en ontstaat er een band. Andere keren zijn mensen dankbaar als je hen goed adviseert.”
Het ROC Deltion College waar Marian werkt biedt de opleiding van apothekersassistent zowel in een BOL opleiding die meestal voltijd en soms in deeltijd kan worden gevolgd of een BBL opleiding (werken en leren tegelijk) aan. Doorstromen hierna is ook een optie. “Zo kun je bijvoorbeeld een hbo-studie doen zoals die voor farmaceutisch consulent of farmakundige. Ik ben wel benieuwd naar de toekomst. Een apothekersassistent wordt meer een farmaceutische zorgprofessional. Daarnaast neemt de vergrijzing toe en gaan ook steeds meer mensen medicatie gebruiken. Het beroep ontwikkelt zich; zelf doe ik veel aan bijscholing. Het scheelt dat wanneer je iets met passie doet, het gemakkelijker gaat.”