Skip to main content
Home » Careers in STEM » Loopbaan in life sciences sector
Life Sciences

Loopbaan in life sciences sector

Ooit een carrière in life sciences overwogen? De sector groeit volop en is altijd in ontwikkeling. Dat maakt de behoefte aan talent des te groter. Op alle niveaus.

Portret Annemiek Verkamman

Annemiek Verkamman

Directeur HollandBIO

Wat hebben kweekvlees en de eventuele omkeerbaarheid van diabetes type 2 door levensstijl gemeen? We hadden ze allebei niet gekend zonder life sciences. Het is nog maar een fractie van het werk dat deze sector, ook wel biotech genoemd, verricht. Life sciences omvat verschillende vakgebieden waaronder biofarmacie, bio-informatica maar bijvoorbeeld ook levensmiddelentechnologie, kunstmatige intelligentie en engineering.

Ontwikkelingen

“Het mooie aan een baan in life sciences is dat je ermee kunt bijdragen aan een duurzamere en gezondere maatschappij”, zegt Annemiek Verkamman, managing director van HollandBIO. Hiermee noemt ze meteen twee grote ontwikkelingen die zo hun weerslag hebben op de arbeidsmarkt; verduurzaming en een grotere focus op gezondheid.

Het mooie aan een baan in life sciences dat je ermee kunt bijdragen aan een duurzamere en gezondere maatschappij

“Plantaardige materialen zijn in opkomst. Dankzij nieuwe technologieën kunnen we straks kweekvlees eten. Ook leren we bacteriën om de bodem te zuiveren en afvalwater te reinigen. Nieuwe kennis zorgt ervoor dat ziekten beter behandelbaar zijn of de wereld uit worden geholpen.”

Hulp nodig

Het zijn dit soort ontwikkelingen die bijdragen aan de vraag naar goede krachten. Volgens Verkamman wordt Nederland een kenniseconomie. “De life sciences sector is hier een goed voorbeeld van, en we staan nog maar aan het begin. Nieuwe kennis en technologische ontwikkelingen nemen in life sciences een enorme vlucht. Niet alleen heb je voor het bedenken van deze technologieën mensen nodig, natuurlijk geldt dat ook voor de toepassing ervan.”

Nieuwe producten vereisen nieuwe fabrieken. Werk aan de winkel voor ingenieurs, maar bijvoorbeeld ook voor procesoperatoren. “Het is een samenwerking niveaubreed, van mbo- tot wetenschappelijk niveau. Baankansen op alle niveaus vind je ook in het laboratorium en in klinisch onderzoek. De grotere focus op gezondheid zorgt er daarnaast voor dat we mensen nodig hebben die weten hoe ze een gedragsverandering ten aanzien van een gezondere levensstijl kunnen stimuleren.

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden

De sector is heel breed. Veel kleinere life sciences bedrijven hebben eveneens talent nodig. Een PhD is niet altijd meer een harde vereiste om daar als onderzoeker aan de slag te kunnen.” Een combinatie van life sciences met andere capaciteiten is soms ook gewenst. Het aanspreken van je commerciële kant kan bijvoorbeeld in functies zoals die van business developer.

Doorgroeien

Het credo ‘een leven lang ontwikkelen’ geldt bij uitstek voor een loopbaan in life sciences. De sector zelf is ook doorlopend in ontwikkeling. “Er zijn veel doorgroeimogelijkheden. Hopelijk wordt het in de toekomst ook meer gebruikelijk om traineeships aan te bieden en kunnen er manieren worden aangeboden waarop mensen zich iets eenvoudiger kunnen omscholen. Life sciences klinkt misschien wat technisch, maar het is uiteindelijk vooral ook mensenwerk. Mensen zijn het kapitaal.”

Next article