Marjelle Theunissen zit in het zesde jaar van het gymnasium en hoopt in Groningen te gaan studeren
- Wat is het belangrijkst bij de oriëntatie, en de keuze voor de juiste studie?
“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je weet wat je interesses zijn. Wat je goed kunt komt daarna wel. In de vierde klas wist ik nog niet wat ik wilde, maar ongeveer wel welke richting. Ik zit in de medezeggenschapsraad van school en nam deel aan het Model European Parliament, voor jongeren. Zo kwam ik uiteindelijk uit op Internationale Betrekkingen. Daarvoor heb ik verschillende open dagen bezocht, aangezien ik van alles leuk vond. Een aantal studies viel toen al af. Het is dus heel belangrijk om vroeg in het jaar open dagen te bezoeken.”Wat speelt er allemaal mee bij de keuze?
“Naast naar waar mijn interesses liggen, heb ik bij mijn keuze ook naar de stad gekeken. Ik ga er namelijk waarschijnlijk ook wonen. Daarnaast is het voor mij belangrijk hoe een studie staat aangeschreven en welke vakken er worden gegeven. Ook denk ik na over een latere baan en of die wat oplevert, maar het plezier staat bovenaan. Ik streef ernaar om het beste te behalen en wil vooral carrière maken. Zo lijkt het me bijvoorbeeld leuk om bij de Verenigde Naties te werken. Maar ik kan nog alle kanten op. Er komt misschien van alles op mijn pad.”Wat zijn de uitdagingen?
“De studie in Groningen is mijn eerste keus, dus ik hoop wel dat ik die kan doen. Over mijn tweede keus twijfel ik nog. Ik kan een soortgelijke studie doen in Leiden, maar vind die stad minder leuk. Of een andere opleiding doen in Nijmegen. Dat is lastig. In het begin dacht ik helemaal 'Wat moet ik nou kiezen?' Psychologie, rechten en pedagogiek vielen af; ik ben meer van het oplossen van grotere problemen. Maar sommigen weten nog steeds niet wat ze moeten; dat is wel een uitdaging. Daarom is het dus ook belangrijk om je vroeg te ori&eeuml;nteren.”
Janny van Meenen is decaan bij het Liemers College
- Wat is het belangrijkst bij de oriëntatie, en de keuze voor de juiste studie?
“Een goed voortraject is heel belangrijk. Al in de derde klas maken leerlingen tests waaruit hun eigen capaciteiten en interesses naar voren komen. In de vierde zijn er bijvoorbeeld voorlichtingsavonden en een toekomstmarkt met stands met studenten. Ze praten met andere leerlingen, bezoeken scholen en schrijven onder meer een verhaal “Ik over 20 jaar”. Maar naar kwaliteiten kijken we al in het eerste jaar. De dialoog is bij de keuze heel belangrijk. Allerlei brokjes informatie, ook van de ouders, zijn puzzelstukjes die dan in elkaar vallen.”Wat speelt er allemaal mee bij de keuze?
“De meeste leerlingen willen een leuke studie. En havisten vaak eentje die dichtbij huis is. Maar het is ook belangrijk dat de sfeer van een opleiding bij je past en dat je je er lekker voelt. Het is mijn ervaring dat leerlingen het nog wel eens eng vinden om een open dag te bezoeken. Gelukkig komen er ook studenten op school langs om leerlingen uit te nodigen om de hogeschool of universiteit te bezoeken. Uiteraard maken leerlingen ook gebruik van websites. Denk bijvoorbeeld aan studiekeuze123.nl en de sites van hogescholen en universiteiten.”Wat zijn de uitdagingen?
“Het is voor leerlingen soms moeilijk om echt hun eigen keuze te maken, vooral als hun ouders bijvoorbeeld iets anders verwachten. Toch is het echt heel belangrijk om iets te kiezen wat bij je past en wat je uiteindelijk gelukkig maakt. Dan is er de vraag wat je ermee kunt worden, en we kennen de banen van de toekomst nog niet. Daarom is het des te belangrijker dat scholieren zich vooral richten op wat ze zelf interessant vinden en op wat het best bij hen past. Dichtbij jezelf blijven en kiezen met hoofd en hart. Dan wordt het makkelijker.”
Pieter Theunissen is onder meer vader van dochter Marjelle. Zij is druk bezig met haar studiekeuze
- Wat is het belangrijkst bij de oriëntatie, en de keuze voor de juiste studie?
“Het plezier dat je denkt te gaan hebben in opleiding en werk staat voorop. Daarnaast is het belangrijk dat je een bewuste keuze maakt, dat er toekomst in zit en dat je met een opleiding nog verschillende kanten op kunt. Mijn vrouw en ik hebben onze dochter geheel vrijgelaten in haar keuze. Al gauw werd duidelijk dat Marjelle internationaal interesse heeft; op vakantie vond ze ons bezoek aan de Verenigde Naties bijvoorbeeld geweldig. Ik denk dat een studie Internationale Betrekkingen goed bij haar past. En dat is natuurlijk ook heel belangrijk.”Wat speelt er allemaal mee bij de keuze?
“Zelf zit ik in het onderwijs, mijn vrouw werkt in de zorg. Dat leek onze dochter echter allebei niets. Om een juiste keuze te maken is het zinvol om goed naar jezelf te kijken. Werk je graag samen? Of liever alleen? Ben je organisatorisch sterk? Je moet je heel breed oriënteren. Daarom zijn we ook samen naar een open dag geweest en heeft ze twee keer een dag meegelopen bij universiteiten. De keuze voor een stad speelt ook een beetje mee. Ik geloof dat mijn dochter zich iets meer thuisvoelt in het studentenleven van Groningen dan in dat van Leiden.”Wat zijn de uitdagingen?
“De eerste keus is Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar die kent een decentrale selectie. Daarom is een motivatiebrief vereist bij de inschrijving. Het is dan bijvoorbeeld de vraag hoe je jezelf moet verkopen. Daarnaast is het nodig om je voor te bereiden op wat er allemaal op je afkomt. Ga je bijvoorbeeld op kamers? De voorbereiding begint natuurlijk op de middelbare school, in gesprekken en door te kijken naar de leerling zelf. Zo komt er advies op maat. Gelukkig is dat bij ons gelukt.”