Het vinden van een geschikte stage is zo makkelijk nog niet. Hier zijn 9 tips die je hierbij gaan helpen en je gaan helpen bij het voorkomen van onaangename verassingen.
Bron: FNV
1. Doe je een mbo-opleiding? Kijk dan goed of het bedrijf waar je wilt gaan solliciteren een erkend leerbedrijf is.
2. Let er op dat bij een BBL-opleiding de werkgever wettelijk gezien niet verplicht is om een arbeidsovereenkomst te geven.
3. Kijk altijd goed of er een cao van toepassing is, bedrijven zijn verplicht om zich te houden aan de afspraken die in een cao vastgelegd zijn. Soms staan hierin ook afspraken over stagevergoedingen.
4. Lees altijd goed je stage overeenkomst of praktijkovereenkomst. Mocht je als BBL’er naast je praktijkovereenkomst ook een arbeidsovereenkomst tekenen, lees deze dan ook goed door! Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.
5. Als het om een stage voor een langere periode gaat kan je vragen of je een dag mee mag lopen in het bedrijf. Zo krijg je een goede indruk of het echt bij je past.
6. Zorg dat je sollicitatiebrief er verzorgd uitziet en laat deze voordat je hem verstuurd door iemand checken op spelfouten. Spelfouten staan slordig en maken de kans kleiner dat je uitgenodigd wordt.
7. Bedrijven vinden het ook belangrijk dat je in een sollicitatiebrief goed motiveert waarom je juist zo graag bij hun stage wilt lopen. Als je dit doet, dan scoor je zeker punten.
8. Sommige stageplekken zijn erg populair, het is aan te raden om ook te kijken naar de iets minder populaire stageplekken of om ‘open’ sollicitatie te sturen.
9. Mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek, zorg dan dat je verzorgd voor de dag komt. Neem ook de vacaturetekst, je CV, sollicitatiebrief en eventueel cijferlijsten mee, zo ziet een werkgever dat je goed voorbereidt bent. Vraag in het eerste gesprek ook niet direct of je een stagevergoeding krijgt. Mochten ze vragen of jij nog vragen hebt, dan kan je het wel voorzichtig ter sprake brengen.