Skip to main content
Home » Opleidingen » Technische studies praktisch en innovatief
Studiekeuze

Technische studies praktisch en innovatief

Hoe vind je de studie die bij jóu past? Twee bètastudenten aan het woord over hoe zij hun technische opleiding hebben gekozen en de maatschappelijke relevantie van hun studie.

avatar

Jennifer Kwaijtaal (21 jaar)

Vierdejaars bachelorstudent Biotechnologie

Vlak voor haar eindexamen wist Kwaijtaal nog niet precies welke opleiding zij wilde gaan doen. Dat het een bètastudie zou worden, was wel duidelijk. Evenals het feit dat de inhoud van de studie een bijdrage moest leveren aan een betere wereld. Via een studiekrant kwam zij terecht bij de studie Biotechnologie van de Wageningen University & Research.

Binnen deze opleiding leer je om biologische en technische processen te doorgronden en toepasbaar te maken op industrieel niveau. Hierbij kun je denken aan het modificeren van DNA (genmodificatie) of het werken met bacteriën.

Persoonlijk en praktisch

Na het volgen van een meeloopdag was Kwaijtaal om. Zij drukt toekomstige studenten dan ook op het hart om zelf eerst te ervaren hoe een studie is én goed te luisteren naar wat studenten te zeggen hebben over een opleiding voordat zij een keuze maken. “Ik vind de sfeer binnen de opleiding persoonlijk en je bent bezig met de allernieuwste technieken op het gebied van wetenschap en techniek.

Veel mensen denken dat Biotechnologie alleen gaat over genetisch manipuleren, maar dat beeld klopt niet. Het is juist een hele brede en praktische opleiding. Je gaat als eerstejaars student gelijk in het lab aan de slag met schimmels en je krijgt casussen. Daarnaast biedt de studie diverse mogelijkheden om in het buitenland vakken te volgen of zelfs stage te lopen.”

Nieuwe methodiek voor biodiesel

Nu vier jaar later is Kwaijtaal bijna klaar met haar afstudeeronderzoek waarbij zij diverse stoffen die in algen zitten, zoals bijvoorbeeld eiwitten, vetten en pigmenten scheidt en benut voor voeding en medische producten. Dit doet zij middels een nieuwe methodiek waarbij ionische vloeistoffen worden gebruikt.

Ik  ben bezig met de allernieuwste technieken op het gebied van techniek en wetenschap.  

Deze vloeistoffen zijn minder schadelijk voor het milieu, kunnen worden gerecycled en kosten minder energie. “De ruwe olie raakt langzaam op en we moeten over op biobrandstoffen. Algen kunnen de biodiesel maken. Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik vernieuwend bezig en ben ik echt onderdeel van een onderzoeksteam. Ik werk nauw samen met een PhD’er.

Mijn eindconclusies geven de doorslag of er een vervolgonderzoek op grotere schaal plaatsvindt of niet. Ik geef advies over eventuele vervolgstappen en dat vind ik bijzonder.” Kwaijtaal wil naar na haar afstuderen een dubbele Master specialisatie gaan volgen op het gebied van procestechniek en genetica. “Ik heb de smaak van onderzoek te pakken en ik sluit zeker niet uit dat ik aansluitend ook een PhD ga doen.”


avatar

Alexander Boedijn (25 jaar)

Student Master Biosystems

Na zijn bachelor opleiding Werktuigbouwkunde aan de TU Delft startte Boedijn met de tweejarige master Biosystems Engineering aan de Wageningen University & Research. Deze Engelstalige masteropleiding is bedoeld voor studenten met een technische of technologische bachelor die zich verder willen verdiepen in de interactie tussen technologie en de productie en verwerking van voedsel.

“Ik wilde de kennis van mijn studie Werktuigbouwkunde combineren met de duurzame productie van gezond voedsel. Ik ben drie jaar geleden in de tuin van mijn ouders in Amsterdam met een moestuin gestart. Daar groeien inmiddels onder andere tomaten, bramen, frambozen en kiwibessen.”

Hoewel Boedijn door zijn bachelor opleiding veel kennis had over wiskunde, mechanica, modelering en systeemdenken, wist hij nog niet veel over planten. Binnen de master krijgt hij de ruimte om deze kennis aan te vullen. “Deze vrijheid om je eigen expertise te verbreden en verschillende interesses te combineren, vind ik een groot pluspunt van deze opleiding.”

Goede voorlichting

Toch is het vinden van een geschikte vervolgopleiding nog best een zoektocht geweest voor Boedijn. “Dat komt omdat je vaak een vooroordeel hebt over een bepaalde opleiding, terwijl je eigenlijk niet goed op de hoogte bent van wat het inhoudt en wat je met de studie kunt doen. Als studiecoach raad ik toekomstige studenten aan om de open- en meeloopdagen te bezoeken.

Bij vrijwel alle technische studies komen veel wiskundige en natuurkundige theorie bij kijken. Bij Biosystems Engineering komt er ook nog eens biologie aan te pas. Daarnaast is het ook een hele actuele, internationaal georiënteerde en brede opleiding waar veel innovatieve ontwikkelingen ontstaan.”

Afstuderen op wat jij belangrijk vindt

Die actualiteit en maatschappelijke relevantie maakt de studie zo bijzonder vindt Boedijn. In zijn afstudeerproject, “Converting urban waste stream into food” onderzoekt hij hoe je reststromen kunt gebruiken om voedsel te produceren.

Het maatschappelijke nut maakt deze studie zo bijzonder.  

Binnen zijn thesis wijst de student gunstige plekken aan in Amsterdam voor de eventuele bouw van stadskassen. “De wereld groeit snel en inmiddels leeft meer dan de helft van de wereldpopulatie in steden, waar bijvoorbeeld restwarmte wordt geproduceerd door kantoorgebouwen en ziekenhuizen.

Daar ligt dus een kans om het overschot aan energie om te zetten in iets nuttigs, bijvoorbeeld voor de productie van duurzaam voedsel.”

Next article