Met tomeloze energie zet Neelie Kroes de voormalige vicepresident van de Europese Commissie zich in voor start-ups en het vergroten van kansen en mogelijkheden in techniek.
Geschreven door Heleen de Bruijn
Neelie Kroes
Ambassadrice StarUp Delta
“Toen ik door de minister-president en de minister van Economische Zaken ben gevraagd om dit te doen, heb ik een aantal doelen gesteld. Ten eerste moeten we aan het eind van mijn termijn in de top-3 staan van Europa voor beste start-upecosystemen. Voorheen kwamen we nauwelijks voor in de rankings en dat is al aardig veranderd. Op dit moment staan we op plaats vier, maar dat moet plaats drie worden.”
Een tweede doelstelling van Kroes en haar team van StartupDelta is om de regio’s in Nederland beter met elkaar te verbinden. “In de meer dan tien tech hubs die er in Nederland zijn is ongelofelijk veel talent en innovatieve inspanning aanwezig. Als je als klein land een link legt tussen deze tech hubs en universiteitssteden, en samen optrekt, sta je veel sterker. We mogen trots zijn dat we zoveel informatie en kennis delen. Dat is allemaal extra kracht die je nodig hebt om ook in het buitenland succesvol te zijn.”
Kroes lanceerde ook een voorstel voor een ‘Europees start-upvisum’. Een dergelijk visum moet het voor start-upondernemers van buiten de EU makkelijker maken om in verschillende lidstaten voet aan de grond te krijgen zonder vertragende toelatingsprocedures. “We hebben dit idee op de Europese agenda weten te krijgen. Het is belangrijk dat start-ups vrij kunnen groeien in Europa, omdat dit veel banen en innovatie oplevert. Ook zijn we op de goede weg om een aantal fiscale zaken voor start-ups te verbeteren. Al met al zijn we wonderbaarlijk goed op weg.”
Coderen in het basisonderwijs
Volgens Kroes is er meer dan genoeg talent aanwezig in Nederland. “Er wordt al genoeg ‘out of the box’ gedacht en er zijn veel start-ups, maar het ecosysteem in Nederland moet verbeterd worden om het aanwezige talent optimaal te benutten. Dat betekent dat je al vroeg moet beginnen met kinderen erop wijzen hoe interessant het is om iets met techniek te doen. Er moet geen onderscheid zijn tussen kinderen die dat wel of niet thuis van hun ouders meekrijgen. Het gaat om gelijke kansen. Ik pleit ervoor dat coderen in het curriculum van het basisonderwijs wordt opgenomen, net zoals lezen en schrijven.
Kinderen zijn razend enthousiast als ze de kans krijgen om het te leren. Wat je nu nog vaak hoort in het onderwijs is “we moeten al zoveel”. Dat kan ik me goed voorstellen als er constant dingen gewijzigd en toegevoegd worden. Daarom vind ik dat we op een wit blad moeten beginnen en kijken wat voor instrumenten, kennis en technische vaardigheden kinderen nodig hebben om later een baan te kunnen vinden die niet alleen interessant is, maar ook aanwezig is. De arbeidsmarkt gaat compleet veranderen en daarom moet er een heel nieuwe visie komen om de kinderen een kans te geven op de banen van de toekomst.”
Andere golflengte
“Toen ik minister van Verkeer en Waterstaat was waren er nog geen mobieltjes zoals we die nu kennen. Ik heb het allemaal meegemaakt en zien groeien. Kort geleden vroeg ik aan Tim Cook, de hoogste baas bij Apple, wat er volgens hem over vier jaar aan de orde is. Toen zei hij “het is onze kunst om uit duizend fantastische ontwerpen en producten de beste uit te kiezen. Over vier jaar zitten we op een totaal andere golflengte en begrijpen we niet dat we genoeg hadden aan de producten en diensten die we nu gebruiken. Op de situatie die hij omschrijft moeten we ons nu voorbereiden. Er is straks geen baan te vinden waar techniek niet aan de orde is. In de gezondheid, het onderwijs, cultuur, alles heeft te maken en wordt beïnvloed door de digitale technologische ontwikkeling. Er is onvoorstelbaar veel te bereiken in techniek en dat is ook voor vrouwen een hele goede reden om te zeggen “hier wil ik aan mee doen!” We moeten jonge vrouwen laten zien hoe ongelofelijk verleidelijk het is om in de techniek actief zijn, want dit is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten.”