Skip to main content
Home » Studiekeuze » Studiebeurs werkt voor studenten
Studiekeuze

Studiebeurs werkt voor studenten

Annemarie Bruinsma

Annemarie Bruinsma
Projectleider van Studiebeurs West.

“82 procent van de jongeren die vorig jaar op onze studiebeurs waren heeft naar aanleiding van de beurs een vervolgstap stap gezet naar een opleiding,” geeft Bruinsma aan. “Dat gaat om een open dag of een meeloopdag. Tijdens een meeloopdag kun je meedoen aan colleges en ervaren hoe de opleiding in het echt is.”

Beeld verandert op beurs

Een verkeerde studiekeuze maken en dan switchen; het wordt steeds moeilijker met een ander studieklimaat en een onzekere toekomst op de arbeidsmarkt. Gericht kiezen wordt daarmee steeds belangrijker. Een studiebeurs bezoeken vormt dan een goede mogelijkheid om jezelf te oriënteren en om uit te zoeken of die studie inhoudelijk wel is wat je voor ogen hebt. “Veel jongeren hebben een bepaald beeld van een ROC of hogeschool en dan kunnen ze op de studiebeurs met docenten praten,” aldus Bruinsma. “Maar het is ook een hele goede manier om andere studies tegen te komen en op beroepsopleidingen te stuiten waar je nog niet aan hebt gedacht. Als jongeren aan een opleiding in de zorg denken, komen ze er op de studiebeurs achter dat ze veel kanten op kunnen in de zorg waar ze geen weet van hebben. Zo is het ook met techniekopleidingen. Iedereen denkt meteen aan vieze handen krijgen, maar een technische studie volgen leidt op tot zoveel meer dan alleen dat soort handwerk.”

Niet opleiden tot werkeloosheid

De studiebeurs gaat met zijn tijd mee. Op de studiebeurs staan tegenwoordig ‘speedcoaches’, waarmee elke scholier of student inhoudelijk kan praten over de studiekeuze. Daarnaast zijn er workshops om te ontdekken waar je talenten liggen en uit te zoeken waar straks werk is te vinden. “Het is veel interactiever allemaal. Er zijn zelfs dieren, voor als je iets in die richting wilt doen. Jongeren van tegenwoordig zitten er niet op te wachten om een stapel folders te krijgen en verder niets,” weet Bruinsma, die zich voorbereidt op de StudieBeurs West in januari. “De maatschappij verwacht tegenwoordig dat je snel een goede studiekeuze maakt, terwijl je soms geen idee hebt als je jong bent. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk ook om dat je kiest voor een bepaald niveau. Een brede opleiding is daarbij vaak prima. Je ziet tegenwoordig wel dat bepaalde studies als toerisme en vrijetijdsmanagement, die vroeger heel populair waren, toch wat minder interessant worden voor de studenten. Natuurlijk, iedereen vindt op vakantie of naar een festival gaan leuk, maar er moet wel werk in te vinden zijn.”

Cijfers

Uit cijfers van Bruinsma van de studiebeurs die zij organiseerde, blijkt dat veertig procent van de jongeren na de studiebeurs een voorkeur heeft gekregen voor een opleiding of instelling. Vijftig procent blijkt zich te hebben ingeschreven voor een meeloopdag. Bruinsma: “Afgelopen september waren er in Eindhoven 21.000 bezoekers. Tien procent daarvan schrijft zich daarna meteen in voor een opleiding. Dat zijn de geluksvogels.”

Next article